14. november 2011

Kun 25% af Ørestads elever arbejder på OD!

Af Laura Marie Rosenvinge Christensen

Onsdag d. 9 november 2011 var der igen OD-dag. Gymnasieelever fra hele Danmark var ude for at arbejde, men desværre var deltagelsen til Operations Dagsværk på Ørestad Gymnasium meget lav, kun ca. 25%.

Overskuddet fra åets OD-projekt gik i år til Peru. Peru er et sydamerikansk land plaget af fattigdom, hungersnød, og arbejdsløshed. Hele 39,3% af den totale befolkning er fattig. Derfor gik mere end 20.000 gymnasieelever fra hele landet på gaden for at arbejde. Men hvorfor vælger folk at lade være, når der er sat en hel skoledag af til det?

”Jeg føler mig ikke informeret nok om OD”
Sophie Amalie fra 1.N på Ørestad Gymnasium, er en af de elever der har valgt ikke at deltage i OD.
Hvorfor valgte du ikke at deltage i OD?
”Altså for det første havde jeg ikke overskud, da jeg skulle på mit eget arbejde fra 15.00 til 20.00. For det andet, så følte jeg mig ikke oplyst nok. Jeg vidste ikke helt, hvad pengene gik til og, hvilken type arbejde jeg kunne blive sat på."
Hvad med OD-møde, morgensamlinger og de to fra OD-udvalgte der blev sendt ud i klasserne?
”Jeg fandt selvfølgelig ud af det, efterhånden som folk snakkede om det, men det er jo ikke meningen, at man skal blive oplyst på den måde. Jeg synes ikke der blev oplyst nok til morgensamlingerne, men der manglede især information om, hvad pengene egentlig gik til.”
Har du været inde og læse på OD’s hjemmeside?
”Nej det har jeg ikke. Jeg tror grunden til, at jeg ikke har været derinde er, at deres indslag i timerne aldrig rigtig har fanget mig.”

Til gengæld arbejder alle elever på Christianshavn Gymnasium
På Christianshavn gymnasium får du fravær hvis du ikke arbejder på Operation Dagsværk-dagen. Hvis du alligevel ikke vil arbejde skal du skrive en aflevering om, hvorfor du ikke vil arbejde på OD-dagen. Hvert år har Christianshavn Gymnasium tjent ca. 180.000 kr. Eleverne på Christianhavn Gymnasium arrangerer oven i købet også en Natværksfest, som er en fest for nogle af de københavnske gymnasier, der støtter op om OD.

Ørestads elever tror OD er en fridag
OEG Primetime har snakket med et medlem af Operation Dagsværk-udvalget, Caroline, om hvorfor eleverne på Ørestad Gymnasium ikke arbejder nær så meget som de der går på Christianshavn Gymnasium.
Hvorfor indfører vi ikke også fraværsreglen på Ørestad Gymnasium?
”Det ville vi også gerne, men det må man faktisk ikke for Operations Dagsværk”
Hvorfor er du med i OD-udvalget?
”For at støtte en god sag. Operation Dagsværk er en god måde for elever at stå sammen på. Når vi er mange sammen, kan vi gøre mere”
Hvorfor tror du, der er mange elever der vælger det frivillige arbejde fra?
”Hvis der er kutyme for, at man ikke arbejde, så bliver det jo lidt en domino effekt. Ørestads elever ser OD-dag som en fridag. ”
Hvad tror du, man kan gøre for at få flere elever i arbejde?
”Altså jeg tror, vi skal være bedre til at komme ud til klasserne og være bedre til oplyse og nedbryde de negative historier. Det kan være at pengene ikke når frem, og OD bruger for mange penge på det administrative”
Der er mange elever der ikke føler de får nok oplysning?
”Der er lagt et frivilligt modul ind som mange vælger ikke at deltage i, fordi det ikke giver fravær. Det er igen det der gør, at folk ser mere frimodul end information.
Synes du, at I har været gode nok til at oplyse, hvad pengene går til?
Vi har gjort klart, at pengene går til Peru og når vi har været ude i klasserne, har vi sagt hvorfor. Lige præcis på det punkt, forstår jeg ikke denne synsvinkel.”

2 kommentarer:

  1. Grunden til, at det kun var 25% af eleverne der var med til at arbejde på OD-dagen, var måske, at der ikke var nok jobs sat til rådighed fra jeres side. Og dem som blev infotmeret om, at der ikke var fundet jobs til dem, blev først informeret om det dagen inden, og havde derefter ikke tid til selv at finde et.

    SvarSlet
  2. Lad mig hurtigt sige at vi ikke har noget med OD at gøre - men at vi gerne siger det videre til arrangørerne. Tak for din kommentar

    SvarSlet