28. august 2012

Den nye rygelov


Skærpelsen af rygeloven er genstand for stor forargelse i disse dage. Men er det fair, at forbyde rygning på institutionerne, eller er regeringen gået for vidt?

af Mia Greve
 
Den 15. august 2012, dagen før skoleårets start for Ørestad Gymnasiums elever, trådte ændringerne i loven om røgfri miljøer i kraft.
Loven, i daglig tale ofte også ”rygeloven”, forbød indtil den nylige skærpelse kun rygning på institutioner, der fortrinsvis optog børn og unge under 16 år. Derfor har vi ikke mærket den på Ørestad og de andre gymnasiale uddannelser.

Onsdag i forrige uge blev det imidlertid lov, at
§ 7. På børneinstitutioner, skoler, kostskoler, efterskoler, institutioner med udbud af treårige gymnasiale ungdomsuddannelser, opholdssteder og lign., der fortrinsvis har optaget børn og unge under 18 år, er det ikke tilladt at ryge på institutionens område.

Ørestad Gymnasium hører altså under den kategori af institutioner, der optager et flertal af unge under 18 år. Det nye rygeforbud er derfor ikke ledelsens beslutning, ligesom at den heller ikke har noget at gøre med den nye folkeskole.

Den politiske tone er imidlertid klar. At ryge er det ”forkerte” valg, og rygerne bør gemmes af vejen, for at beskytte ikke-rygerne.
Sundhedsminister Astrid Krag (SF) udtaler til Politiken:
»Udenlandsk forskning viser, at synlighed af rygning betyder meget for, om man vælger at tænde den første cigaret. Derfor er det her (totalforbuddet mod rygning på institutioner, hvor flertallet er under 18, red.) et tiltag, som helt sikkert vil have effekt«.

Desuden skriver sundhedsordfører for SF, Jonas Dahl, i en mail til Primetime:
 »Vi har en forpligtigelse til at beskytte dem som udsættes for passiv røg. Men vi har også et mål om at færre unge begynder at ryge«.
Det gjorde han som svar på spørgsmålet om, hvorvidt det nye tiltag er et forsøg på at beskytte de passive rygere, eller et forsøg på at tvinge dem, der allerede ryger, til at holde op.


Nu er de 18-åriges frie vilje altså underlagt regeringens bekymringer for unge, som er ude af stand til at tage det valg, politikerne mener, er det rigtige.
Er det fornuftigt af regeringen at forbyde rygning på de gymnasiale uddannelser, eller må der være grænser for galskaben?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar