8. november 2012

Det handler om respekt



Træt af at opdage lektier sent om aftenen, som ikke stod der tidligere? Skolen har regler på området, og rektor Allan selv opfordrer til, at man minder lærerne om dem. Men det handler altså om lidt mere end bare regler.

Af Mia Greve

I tidernes morgen (læs: folkeskolen) havde jeg en matematiklærer der sagde til os,
”Hvis I respekterer min tid, så respekterer jeg jeres.”
Hvad han mente var, at hvis vi afleverede til tiden, så han havde mulighed for at planlægge sin tid og hvornår, han ville rette vores opgaver – jamen så ville han gøre sit allerbedste for at give os lektier for i god tid, så vi ligesom han fik mulighed for at planlægge vores tid.

I gymnasiet er der regler for den slags. Vi bygger ikke forholdet mellem lærer og elev på gensidig respekt, men på konsekvens og straf i form af fravær og dårlige karakterer. Og ikke ét ondt ord om det – i nogle tilfælde kan konsekvens være den eneste motivator.  Fraværs- og karaktersystemet guider os og hjælper os igennem, om end med hård hånd. Og det sikrer, at vi straffes, hvis vi spilder lærerens tid.


Reglerne for, hvornår lektier skal gives for, står på gymnasiets hjemmeside.
Normalt får du lektier for fra det ene modul til det næste. Hvis det ikke er muligt, skal lektierne meddeles senest 24 timer før modulet og senest fredag, hvis lektierne er til om mandagen.”
Lektierne skal skrives på sitet, og der skal linkes til sitet i Lectio.

Personligt er det et godt stykke tid siden, jeg har kunnet ordne alle lektier fredag eller lørdag. Som regel skal jeg lige tjekke, søndag aften, hvilket lokale jeg skal være i mandag morgen, og så ligger der alligevel et lille ondsindet link og stirrer mig i fjæset. Det er respektløst, og det er for dårligt. Og det er ikke kun weekenden over. Det kan lige så vel være tirsdag aften. 

Men vi hænger jo på den, ikke? For vores mundtlige karakterer afhænger af, at vi kan præstere i timen. Er vi så nødt til at lave de lektier?

”Som udgangspunkt vil jeg sige, at man kan jo ødelægge timen, hvis man  ikke gør det.  Men hvis læreren giver lektier for aftenen før – jeg synes simpelthen ikke, at det er godt nok.” Siger skolens rektor, Allan.

Han er godt selv klar over, at skolens regler på området ikke er bredt kendte, og opfordrer til, at man minder læreren om det. Han siger, at man kan lave lektien første gang, at det går galt, men sker det igen, må man henvise til skolens regler.

For tiden findes der ingen konsekvenser for lærere, der ikke lægger lektier ud i tide. Men det betyder ikke, at de ikke er forpligtede.
Regler eller ej, alene som medmennesker bør lærerne have respekt for elevernes tid og deres mulighed for selv at planlægge den. Og er der ingen varsler eller aftaler om en sen lektie, er vi i princippet ikke forpligtet til at lave den.
Det handler om gensidig respekt mellem elever og lærere, og konsekvenser eller ej, har de ingen ret til at trække os rundt ved næsen, bare fordi vores fremtid afhænger af deres karaktergivning.


Oplever du også at din lærer lægger lektier ind for sent? Sådan lyder skolens regler på området:

Lektier

Hvert fag på OEG har sit eget site på Google. Her kan du se dine lektier.
I Lectio linkes til fagets side og lektierne.
Normalt får du lektier for fra det ene modul til det næste. Hvis det ikke er muligt, skal lektierne meddeles senest 24 timer før modulet og senest fredag, hvis lektierne er til om mandagen.

Læreren skal så vidt muligt give dig nogenlunde lige mange lektier for til hvert modul.

Du har selv ansvar for at være forberedt til modulerne. Har du været syg, skal du selv indhente det, du mangler.

Når der er ferie, får du ikke ekstra lektier for. Men du skal selvfølgelig være forberedt til timerne lige efter ferien.

Skolens regler om lektier vil også optræde i Studiehåndbogen, når den udgives som E-bog.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar