29. august 2013

Nervøs for din SU?

Igen i år har skolen set det nødvendigt at stramme - eller præcisere - fraværsreglerne. En ny mulig "konsekvens" som følge af for meget fravær vækker opsigt; man kan nu blive erklæret "ikke studieaktiv" og få frataget sin SU. Primetime har talt med skolens uddannelseschef Suzette om hvad idéen er bag den nye sanktion og om hvor strenge reglerne er. Her er nogle hovedpointer.

Vi har for meget skriftligt fravær
Efter sidste års mange fraværsdebatter har eleverne på Ørestad Gymnasium fanget reglerne omkring fysisk fravær. Men der er stadig enormt mange der har virkelig meget skriftligt fravær.
"Det har vi besluttet at vi gerne vil forsøge at stramme op på ved at lave om på reglerne." siger Suzette og definerer altså ikke opdateringen som en umiddelbar stramning. Hun er også udmærket klar over at idéen om at få frataget sin SU lyder skræmmende for mange. "Det er jo ikke sådan at vi bare svinger kortet 'tag din SU'. Det er klart, at det vil vi jo tænke over, når vi gør." slår hun fast.

At komme til prøve i alle fag skal ikke være en fordel
At få taget sin SU er selvfølgelig kun én af de fire sanktioner, der er listet på hjemmesiden. Suzette understreger, at de ikke er prioriteret.
"Det er ikke fordi at vi tager først det, så det, og så det. Der er fire muligheder. Og det er fordi at det kommer lidt an på hvor grælt det er, hvilken sanktion vi vælger."
Det har altså også været nødvendigt med forskellige mulige sanktioner, fordi nogle elever så sanktionen 'at komme til prøve i alle fag' som en mulighed.
"Når vi ikke har valgt at sige, at man bare kommer til prøve i alle fag, så er det fordi at nogle elever simpelthen ser det som en fordel. Og det skal jo ikke være en fordel."

Det er læreren der vurderer
Den berømte 10 % grænse gælder heller ikke på samme måde for skriftligt fravær.
"Det der er rigtig vigtigt her med de nye regler med det skriftlige fravær, er at det faktisk er læreren, der afgør om man er tilstrækkeligt studieaktiv til at man kan bedømmes fagligt."
Det hele står og falder altså med, om din lærer kan bedømme dig på den mængde arbejde du har afleveret. Selv med f.eks. 15 % skriftligt fravær kan en lærer godt afgøre, at eleven stadig kan bedømmes, og så bliver der ikke nogen sanktioner.

Helhedsvurdering
Bedømmer læreren imidlertid, at eleven ikke har været tilstrækkeligt studieaktiv til at der kan foretages en faglig vurdering, meldes der ind til administrationen.
"Det vil altid være en helhedsvurdering." siger Suzette. "Det er klart at hvis der er en elev der lige har 'smuttet' tre opgaver, fordi vedkommende har været syg, så tager vi en sanktion der matcher det. Hvis det er en elev der har været rigtig doven på det sidste, og oven i købet måske også har en masse fysisk fravær, jamen så kan det være at der skal en anden sanktion til til den elev."
Der vurderes altså i hver situation, hvilken sanktion der er mest passende.

Fastholdelsespolitik
De nye regler har chokeret mange. Muligheden for at få frataget sin SU lyder måske ekstrem, men faktisk er det ikke en helt ualmindelig sanktion på landets gymnasier. Desuden insisterer Suzette på, at formålet med de nye regler ikke er at straffe eleverne.
"Fraværsreglerne er faktisk en del af det vi kalder vores fastholdelsespolitik." siger hun. Det er skolens mål at eleverne får gennemført deres uddannelse, og det er der størst chance for, hvis de lærer noget.
"Vores mål er ikke at skræmme eleverne, men at de ved, at vi synes det er vigtigt, at de kommer i skole."

Ingen kommentarer:

Send en kommentar