23. februar 2012

Når skituren går galt

Om morgenen d. 16. februar døde en gymnasieelev af sine kvæstelser efter et fald fra 5. etage i skisportsstedet Risoul. Eleven fra Egå Gymnasium nær Aarhus var på skitur med sin klasse, da han omkring klokken 01:00 forlod diskoteket, hvor han havde festet med nogle bekendte. Han blev fundet ved to-tiden og kunne på det tidspunkt stadig gå selv, men døde efterfølgende af sine kvæstelser på et nærliggende sygehus.
Historien har du måske hørt eller læst om, og tragisk som den er, er det desværre langt fra første gang at gymnasielever omkommer på skiture. Sidste år oplevede Bornholms Gymnasium en lignende dødsulykke i Bad Gastein, og i 2010 var der hele to dødsfald fra forskellige gymnasier.

På Ørestad har vi gudskelov ikke oplevet nogen dødsfald i forbindelse med dette års tur til Val Thorens, men en deltager fra 1.m, Jonathan Gartmann, måtte som følge af tre brud på ryghvirvlen transporteres hjem med sygetransport.
Han pådrog sig skaderne efter at være faldet næsten 10 meter ned, da han kørte off-piste.

Det vides ikke umiddelbart, hvorvidt Jonathan var påvirket, men det er ingen hemmelighed, at druk er en stor del af skituren. Konsekvenserne er heller ikke ukendte. Når dømmekraften svækkes og man ikke har helt styr på sine lemmer, er det klart at en nedtur fra det højeste bjerg efter afterskiing kan blive et problem.
Cheflæge i Falck Travelcare, Jesper Byrdorf, råder til at man holder sin afterskiing nede i dalen, så man ikke tager unødvendige chancer. De fleste turarrangører – også écart, der arrangerede Ørestads Val Thorens-tur – har her vagter og guides, til at hjælpe berusede og trætte deltagere sikkert hjem.
Byrdorf peger også på en anden årsag til de mange tilskadekomne: dumdristighed. Som han siger til DR Update:
”Der er desværre nok mange, som ikke er i den træning de skal være, når de tager af sted. Og så overvurderer de deres egne evner når de så er på løjperne”

Faktisk er vi i Danmark måske de mest dumdristige blandt vores nabolande. Noget kunne i alt fald tyde på det, for blandt alle de Nordiske lande, står vi danskere for 90 % af skiskaderne.
Således står vi også for en tilsvarende andel af de ca. 4500 hjemtransporter, SOS International forventer at udføre denne sæson.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar