27. september 2012

Elevrådet er klar til at smide støttehjulene



Af Mia Greve

Det er vist ikke længere nogen hemmelighed, at OEGs Elevråd er på vej tilbage, fuld fart fremad. Det har imidlertid været svært for Elevrådet at etablere sig – så svært, at skolens ledelse for et par år siden selv måtte etablere et råd, for at sikre elevernes medbestemmelse.

”Vi vil jo helst have et velfungerende elevråd.” siger uddannelseschef Suzette Tindal, som sammen med vores rektor Allan er ansvarlig for de månedlige møder, der afholdes mellem klasserepræsentanterne og ledelsen. ”Men det har der ikke nødvendigvis været.”

 Klasserepræsentanterne er udvalgt i klassen, og har i høj grad været ledelsens eneste kontakt til eleverne og de enkelte klasser. På den måde har rådet været en af elevernes eneste muligheder for, at sætte dagsorden på skolen.
”Jeg ved ikke om man kan tale om magt,” fortsætter Suzette. ”Men dem der gør, at vi (ledelsen, red.) ved hvad der foregår blandt eleverne, det er klasserepræsentanterne. Det er dér, vi får vores informationer fra.”

Men nu er Elevrådet måske klart til at træde i karakter.

Næstformand for Elevrådet Zenia Jüngling, som også er klasserepræsentant for hendes klasse 3.i, forklarer hvordan det til klasserepræsentantmøderne meget har været ledelsen, der har været ansvarlig, og har sat dagsordenen.
”Elevrådet er elevbestemmelse. Det er elevdemokrati, og det er eleverne der bestemmer.” understreger hun som forskellen på de to.

Hun fortæller også, hvordan det til klasserepræsentantmøderne meget handler om den enkelte klasses problemer, f.eks. med lærere.
”Det har været meget ’min lærer siger sådan og sådan’ i stedet for at vi får et overordnet emne, og nogle overordnede retningslinjer for skolen. Så det er dét, vi prøver at etablere med det Elevrådet.”
En af det nye Elevråds første mærkesager er selvfølgelig ubalancen mellem elever og læreres forpligtelse til overholdelse af de nye regler om bl.a. afleveringer, og særligt lærernes manglende hensyn til mange af de nye retningslinjer.

”Vi har hørt om mange, der er utilfredse, på skolen, med at der er strenge og hårde regler for os elever, men det er der ikke for lærerne. Og det vil vi jo selvfølgelig gerne vende om til, at der er lige basis for elever og lærere. Og det er det vi prøver på lige nu.” siger Zenia.

”Hvis vi kan få et elevråd, der i den grad kommer til at fungere, og som kan være hele skolens – altså alle elevers – talerør, i forhold til ledelsen, så vil det jo være det bedste.” Siger Suzette.
”Og vi har faktisk også talt om en procedure, der sikrer, at Elevrådet bliver involveret.”

Så der er vist ingen tvivl om, at Ørestad Gymnasium er klar til deres nye elevråd.

Primetime ønsker OEG Elevråd god vind fremover!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar